Restitutiepolis of naturapolis, wat is het verschil?


De belangrijkste verschillen tussen deze twee zijn hoe vrij u bent om zélf uw eigen zorgverleners te kiezen, het declareren van zorgkosten en de hoogte van de zorgpremie. Er bestaan ook combinatiepolissen die een mix zijn van beide.

Bekijk de flyer
thumbpatientenflyer

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis mag u altijd zelf kiezen naar welke arts, therapeut of ziekenhuis u gaat. Dit heeft geen invloed op de vergoeding die u krijgt. U betaalt bij een restitutiepolis de rekening van uw zorgverlener soms wel eerst zelf. Vervolgens krijgt u achteraf het geld terug van uw zorgverzekeraar. 

Tip!
 U vergelijkt deze polissen gemakkelijk bij:
independer.

Naturapolis

Bij een naturapolis maakt de verzekeraar afspraken met een aantal zorgverleners. Alleen bij deze gecontracteerde zorgverleners krijgt u de volledige vergoeding, zoals die geldt voor uw verzekering. Gaat u naar een andere arts of een ander ziekenhuis? Dan vergoedt de verzekeraar vaak maar 50 tot 80 procent. Door de beperkte vrije zorgkeuze is een naturapolis altijd goedkoper dan een restitutiepolis bij dezelfde verzekeraar, maar dus ook beperkender

Hoe werkt dat bij onze psychologenpraktijk

Als uw psycholoog een contract heeft met uw zorgverzekeraar / gemeente dan wordt de rekening buiten u om geregeld. Binnen Psychologenpraktijk de Mijnstreek hebben mevr. Bosma, mevr. Tummers., mevr. Maes en mevr. Lipsch met zover bekend alle zorgverzekeraars in Nederland contracten afgesloten.

Mevr. Rajh werkt zonder contracten met zorgverzekeraars, met uitzondering van CZ (in 2020 wel gecontracteerd). Mevr. Tummers heeft sinds 2020 geen contracten meer met de gemeentes in Zuid-Limburg voor kinder- en jeugdzorg. Eventuele vragen op dit vlak vernemen wij graag. Zie ook de pagina kosten en vergoeding op deze website.