Restitutiepolis of naturapolis, wat is het verschil?

Bij een restitutieverzekering krijg je bij elke zorgaanbieder een vergoeding. Je hebt dus meer keuzevrijheid. Ga je naar een zorgverlener waarmee geen contract is afgesloten, dan moet je bij deze verzekering vaak de rekening voorschieten. Deze kun je later bij je zorgverzekeraar declareren.

  Helemaal vrij om te kiezen

Bij een zuivere restitutiepolis ben je helemaal vrij in het kiezen van je eigen zorgverlener. Het kan wel zo zijn dat je de rekening moet voorschieten en daarna moet declareren bij de zorgverzekeraar.

Als je zorgverzekeraar met zorgaanbieders afspraken heeft gemaakt over de betaling, dan hoef je niet voor te schieten. De zorgverzekeraar vergoedt de kosten van zorg, tenzij het bedrag heel erg hoog is. Verschil tussen restitutie- en naturapolis

Een belangrijk verschil tussen een naturapolis en restitutiepolis is dat je met een restitutiepolis zelf je arts en andere zorgverleners mag kiezen, zonder dat dit invloed heeft op de vergoeding van zorg die je ontvangt.

Ga je met een naturapolis naar een zorgverlener zonder contract, dan betaal je een gedeelte van de rekening zelf. Een restitutieverzekering is vaak wel wat duurder dan een naturaverzekering. 

Vergoeding niet-gecontracteerde zorg

Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) krijg je bij een restitutiepolis de kosten van (niet-gecontracteerde) zorg helemaal vergoed. Tenzij de rekening heel erg hoog is.  

Hoe verschillende verzekeraars de restitutiepolis omschrijven verschilt nogal. Bij sommige restitutiepolissen krijg je in Nederland maximaal 100% van het marktconforme tarief. Bij andere restitutiepolissen is dit 100% van het wettelijke maximumtarief. 

  Ga de voorwaarden na

Kijk dus in de polisvoorwaarden goed welke voorwaarden jouw zorgverzekeraar gebruikt.

Wie bieden een restitutiepolis in 2022?

Deze zorgverzekeraars hebben een restitutiepolis in 2022 (bron: Consumentenbond):

(Zoek hier op of de zorgverlener een contract heeft met de zorgverzekeraar.)

Zorgverzekeraar Naam polis
a.s.r. Basisverzekering Restitutie
Aevitae Basisverzekering Restitutie
CZ Zorgkeuzepolis
FBTO Zorgverzekering Basis Vrij
IZA IZA Eigen Keuze
IZZ (CZ voor de Zorg) Zorgkeuzepolis
IZZ (VGZ voor de Zorg) IZZ Basisverzekering Restiutie
Menzis Menzis Basis Vrij
Stad Holland Zorgpolis
Univé Zorg Vrij Polis
VGZ VGZ Eigen Keuze
ZEKUR Gewoon ZEKUR Zorg Vrij
Zilveren Kruis Basis Exclusief
Zorgverzekeraar UMC UMC Eigen Keuze

In deze analyse zijn de volgende verzekeraars meegenomen: a.s.r., Aevitae, Anderzorg, AZVZ, Bewuzt, CZ, CZdirect, De Friesland, Ditzo, DSW, FBTO, HEMA, Interpolis, inTwente, IZA, IZZ (door CZ) en IZZ (door VGZ), Jaaah, Just, Menzis, Nationale Nederlanden, OHRA, ONVZ, PNOzorg, Pro Life, Salland, Stad Holland, Univé, VGZ, VinkVink, VvAA, ZEKUR, ZieZo, Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid, ZorgDirect, Zorgverzekeraar UMC.

  Restitutie in aanvullende verzekering?

Let op: als we het hebben over een restitutiepolis of restitutieverzekering dan gaat het over de basisverzekering. Bij een restitutieverzekering wordt de zorg uit je eventuele aanvullende verzekering niet altijd op basis van restitutie vergoed. Het kan dus zijn dat je dan voor de verzekerde zorg uit de aanvullende verzekering niet bij elke zorgverlener 100% vergoeding krijgt.

Hoe werkt dat bij onze psychologenpraktijk

Als uw psycholoog een contract heeft met uw zorgverzekeraar / gemeente dan wordt de rekening buiten u om geregeld. Binnen Psychologenpraktijk de Mijnstreek hebben mevr. Bosma, mevr. Tummers., mevr. Maes en mevr. Lipsch met zover bekend alle zorgverzekeraars in Nederland contracten afgesloten.

Mevr. Rajh werkt zonder contracten met zorgverzekeraars, met uitzondering van CZ. Mevr. Tummers heeft sinds 2020 geen contracten meer met de gemeentes in Zuid-Limburg voor kinder- en jeugdzorg. Eventuele vragen op dit vlak vernemen wij graag. Zie ook de pagina kosten en vergoeding op deze website.